Çalıştay™ yönteminin gücü çıkan sesten kaynaklanmıyor!

Yöntemin öncesi, sırası ve sonrası ile işleyiş farkı yaratıyor.

Benzersiz fikir üretme atmosferi, sürecin yönetimi, üretilen tüm fikirlerin sentezlenmesi ve tam raporlanması etki ve kalıcılığı sağlıyor.

Çalıştay™ yöntemi 1994 ile 1998 yılları arasında Tunç Çelik  tarafından geliştirilmiştir. İş hayatının ilk yıllarında toplam kalite çalışmalarının yüzeyde kaldığını, derine inip gerçekten çözüm geliştiremediğini, bunların altında da toplantılarda insanların grup olarak amaç odaklı ve yeterince odaklanmadan çalışmalarını, sorgulama ve irdelemenin arttığı noktalarda da bunun hemen çatışmaya dönmesini gözlemlemesine dayanır.

Toplantıların etkinliğinin artması, gerçekten uygulanabilir çözümler ve güçlü sorun analizleri yapmak için büyük katılımcı grupları, çok sayıda masada yapılan aram konferansı yerine, fikirlerin daha net ifade edildiği, toplanan fikirlerin  önceliklendirilmek ve elenmek yerine tümünün, tam olarak sentezlendiği bir yöntem ihtiyacını Tunç Çelik’in görmesi ve bu doğrultuda başlattığı samimi, ciddi araştırma ve uygulamalara dayanır.

Çalıştay™ markası daha yokken adım adım gelişen bu yöntem olgunlaşıp rüştünü ispat ettiğinde artık bu benzersiz uygulamaya bir ad koymak gerekiyordu. Doç. Dr. Hayal Köksal, rahmetli Erol İnelmen ve rahmetli Dr. Gülten Hergüner‘in olduğu KalDer Eğitimde Toplam Kalite Uzmanlık grubunun tüm üyelerinin çok sevip benimsediği bu yönteme 1997 yılının Mart ayında Çalıştay™ adını verdik.

O zaman KalDer’de uzmanlık gruplarının verimliliğinde büyük fark yaratmış atölye çalışmalarıma karşın, Çalıştay™ yöntemine şüphe ile bakılıyordu. Kimse o kadar çok insanın etkileşimini yönetip, hepsinin söylediklerini sentezleyebileceğime inanmıyordu. Ancak 1997 ile 2000 yılları arasında yöntem rüştünü özellikle KalDer Uzmanlık Gruplarına Tunç Çelik tarafından verilen eğitim ve danışmanlık desteği ile ispat etti.

MEB ile yapılan çalışmanın başarısı, kamudaki kalite hareketinin başlamasına yol açtı, ilk iyi örnek oldu. Ama bu güzel kıvılcımın o zaman ki KalDer yöneticilerinin bu yöntemin gelişigüzel yayılmasına neden olmaları nedeniyle söneceğini daha o günlerde gördüm.

Çalıştay™ kelimesini, metod bilgisinden bağımsız hızlı yayıldığını ve bu kavramın içinin boşalma riskini gördüğüm için, geliştirdiğim ve adını verdiğim yöntemin orijinal adresini işaret etmek amacıyla Türk Patent Enstitüsüne başvurarak, usulünce markamızın tescil edilmesini sağladık.

Bugün herhangi bir toplantı, panel, konferans, atölye çalışmasına Çalıştay denmesi ya da yapılan toplantının “problem çözmenin evrensel işleyiş sırasına göre ilerlememesi”, bunun sonucunda tüm fikirler alınmadan ve hepsi sentezlenmeden, kök sorun analizi yapılmadan, uygulanamayacak dilek-temenni kıvamında çözüm önerileri ile ülkemizin, şirketlerinin ve insanlarının zaman kaybetmesi beni üzüyor. Ama biz yapabileceğimiz en doğru şeyi yapıyor, Analiz Sentez Danışmanlık bünyesinde “ateşi” sürekli güçlendirip, geliştiriyor ve her fırsatta paylaşıyoruz!