Döküm sektöründe niş ürünler üreten ve faaliyet alanında kalite ve verimlilik anlamında önder firma, artan talepleri karşılamak için talaşlı imalat birimine ciddi miktarda ilave yatırım yapmıştı.
Ancak daha da fazla yatırım yapmaya ihtiyaç duyuyordu. Bunun için yeterli yer olmadığı için bir çalışma yapılmasına ihtiyaç duyuyordu.
Sektör standartlarına göre fire ve yeniden işleme oranları iyi olan bu firmanın, kalite kaynaklı geri dönüşlerinin ortadan kalkması durumunda, yeni yatırıma ihtiyaç kalmayacağını fark ettik.
Önce gözlem yaparak, daha sonra da veri toplayarak bunu doğruladık. İlk anda bir tepki almasına karşın, tespitimiz kabul gördü..
Geri dönüşlere ilave olarak, üretim alanlarındaki ara stokların yüksekliği de dikkatimizi çekti.
Tüm bu ürünlerin yeniden gözden geçirilmesi, gerçekte hurda olan ürünlerle ilgili kararların verilerek, üretim alanının da rahatlaması gerekmekte idi. Aksi takdirde hatalar, birikmeler de görünmez duruma gelmişti.
Öncelikle ara stokları düzenlenip, sadeleşti, hurdalığa büyük miktarda ürün atıldı.
Ayrıca döküm sürecindeki fire oranının ve geri dönüşlerin de önemli ölçüde azalması gerekiyordu.Net tespit yapılması, karar alınmasını, karar alınması çözümlerin ortaya çıkmasını sağladı. Üretim sürecinde kalite, tekrar işlemler, bekleyen yarı mamuller ile ilgili toplanan veriler yatırımın son noktaya değil, en başa yapılması gerektiğini net olarak göstermişti.
Üretim sürecinin başındaki proseslere yapılan yatırım, %35’den fazla bir verimlilik sağladı. Talaşlı imalat kısmında geri dönüş ve tekrar işlemlerin radikal şekilde azalması, yeni tezgah yatırımına ihtiyacı ortadan kaldırdı.
Şirket uzun süredir hurda kararı veremediği, malzemeleri yeniden eritip kullanarak ciddi bir süre hurda alımını azalttı. Üretim alanı rahatladı, izlenilebilirlik önemli ölçüde arttı.