Çeşitli beklentiler ve piyasa dinamikleri anlık, büyük dalgalanma ve talep artışlarına neden olabilir. Bu durumlar planlama ve üretim düzenini bozar, ciddi verimsizliğe neden olur. Böylelikle kıt olan kaynak, daha da kıt hale gelir, talebini kısmen alna pazar oyuncuları taleplerini olduğundan büyük gösterme eğilimine girerler.
Böylelikle şirketler planlama ve kontrol süreçlerini esnetmeye çalışırken, üretimde tekrar, fazla iş ve verimsizliklere neden olur, kıt kaynaklar doğru kullanılamaz hale getirerek, dolaylı olarak kendilerine de zarar verirler. Bu beşinci disiplin kitabında Peter Senge’nin anlattığı temel bir sorundur.
Fiyat artış dönemlerinde gerçek ihtiyaçtan çok fazla siparişler oluşuyor, üretim kapasitesi yetmiyor, sevkiyat zorlukları yaşanıyordu. Bu zorluklar, bir sonraki sipariş ve sevkiyat düzenine de bozuyor, arz-talep dengesi olduğundan kötü görünmeye başlamış, üretim ve sevkiyat sistemdeki bu salınımlar nedeniyle daha çok hata yapar hale gelmişti.
Üretimin siparişe yetişememesi, satışa yapılmış yatırımların karşılığının yeterince alınamamasına, satış ekibinin motivasyon kaybına da neden olmaktaydı.
Talepleri daha dengeli karşılamak için, kapasiteyi doğru planlama ve verimlilik artışını sağlamak gerektiğini gördük. Dar boğazları analiz ederek, yatırım kararına gitmeden önce şimdiki sistemin “gerçek” talebi karşılayıp karşılayamayacağını değerlendirdik. Sonra sipariş alma, üretim, stok ve sevkiyat planlamanın gelişmesi kapsamında gerekleri önceliklendirdik.
İlk çalışmalarla sipariş alma sürecini iyileştirerek, satış kotalarını aktif olarak kullanılır hale getirdik, siparişleri ve bakiyeleri daha kolay izlenir hale gelmesini sağladık. İkinci adımda üretimdeki kapasite kayıplarını görülür hale getirerek, bakım sürecinin gelişmesini ve üretim kayıplarının azalmasını sağladık.
Buna ilave olarak, üretime aşırı baskı yapan, anlık yükselen siparişleri rasyonel olarak karşılamak için sipariş alma ve takibi için bir yazılım uygulamasını tasarlayıp, devreye girmesini sağladık.
Üretim ve depo kapasitesine yatırım yapılmadan, %30 üretimden sevkiyat artışı sağlandı. Sevkiyatta yaşanan sorunlar bitti.
Talep yönetiminin gelişmesi ile birlikte şirket sağlıklı bir dağıtım algoritması ve dağıtım düzeni de elde etmiş oldu. Yeni oluşturulan lojistik birimi ile birlikte kazanımların kalıcılığı sağlandı. Oluşan yazılımla birlikte çekirdek bir lojistik ekip bir sonraki aşamada şirketin artan üretim kapasitesinin de etkin bir şekilde yönetimini mümkünleştirdi.
Tüm bu çift yönlü iyileştirmeler, verimlilik artışı, talep ve üretime hakimiyet, firmanın büyümesinin ve yeni yatırımların önünü açtı.
İlgili hizmetler : 4 & 5