Gelişkin pazarlarda kendine yer açmak ve yeni girdikleri gelişkin pazarlarda konumlarını geliştirmek isteyen firmalar oturmuş yapıların yapamadığı zor işlere girmek durumunda sıklıkla kalırlar. Bu durum onları çok çeşit, hızlı ve esnek üretim stratejisine zorlar. Bunun sonucunda eksik parça ve stok artışı sorunu ortaya çıkar. Bu sorun fiyat konusunda da daha cazip olunmasını gerektirirse bu yeni stratejinin sürdürülebilirliği tehlikeye girer.
Özellikle üretim planlama, malzeme planlama, stok yönetim, malzeme besleme ve ürün geliştirme süreçlerinin yeterince olgunlaşmadığı, MRP altyapısının mükemmelen işlemediği yapılarda bu sorun daha da ciddi boyutlar kazanabilir.
Müşterimiz 10 milyon Euroya yaklaşmış stoğu, 25.000 ‘den fazla aktif stok kodu ile çalışmakta idi. Bizim devreye girdiğimiz noktada hergün 100’ün üzerinde eksik malzeme üretim ve sevkiyatta sorunlara neden olmakta, müşterilere yansımaktaydı.
Bu durum, geç teslimlere, hat duruşlarına ve birçok kayba, düzensizlik ve strese neden olmaktaydı. Organizasyonun yeni gelenlere ve yönetim danışmanlarına karşın bir tepkisi oluşmuştu.
Böyle zor bir süreçte önce iyi bir durum analizi ile başlamak gerekmekteydi. Bunun akabinde kök sorunlara müdahil olarak, yorulmuş, stresli organizasyona en az müdahale ile sorunları adım adım hafifletmek gerekmekteydi.
Biz ilk karşımıza çıkan üretim planlama sisteminin iyileştirmeden önce, başka bileşenlerin iyileşmesi gerektiğini hızlı bir şekilde fark ettik. İlk önce malzeme tedarik sürecinde hızlı kazanımları başardık. Bunun akabinde stok kodlarının yenilenmesi, ürün ağaçlarının yönetiminin geliştirilmesi, stok yönetimi ve üretim hatlarının beslenmesi konularında önemli iyileştirmeler sağladık. Layout ve İş akışının iyileştirilmesi, parça ortaklaştırma ile sistemin sadeleşip rahatlaması ile kazanımların derinleşmesini sağladık.
Bu çalışmaları yaparken hem üstten alta süreç-sistem iyileştirme yaklaşımını kullandık, hem de şirketin günlük işleyişine müdahil olarak bu iyileştirmelerin hayata geçmesi için sorumluluk alıp, organizasyon ile uyumlu çalışma stratejisini geliştirdik. Bu daha sonra Analiz Sentez Danışmanlık’ın fark yarattığı temel yaklaşımlardan biri haline geldi.
15 ay sonucunda malzeme eksik sorunu tek hanelere indi, üretim 3,5 kat artarken, stoklar sadece %10 düzeyinde arttı. Organizasyon içinde stres azalırken, rutin işleyiş rahatladı.
Şirket olgunlaşan ürün ağacı altyapısı ve üretimde ortadan kalkan malzeme temin krizleriyle birlikte yeni SAP geçişini çok daha kolay başardı ve kazanımları kalıcı hale geldi.
Bu başarı Analiz Sentez Danışmanlık için 2007 yılında “kalfalık işi” oldu. Hem müşterimiz, hem de Analiz Sentez Danışmanlık’da bu noktadan sonra deneyimleri üst üste koyarak gelişebilir bir zemin elde etmiş oldu.
İlgili hizmetler : 2,4