Pekçok üretim organizasyonu müşteri taleplerine daha iyi cevap vermek adına ürün gamında ve ürünlerinde yenilikler geliştirme çabasında. Bu süreç ve organizasyon geliştirme çalışmaları kolay olmamakla birlikte, oldukça önemli yatırım ve yönetim ilgisi gerektiren konular olarak gittikçe önemini artırmaya devam edecek.
Ürün geliştirme altyapı, organizasyon ve süreçlerdeki eksikler hem üretimde, hem de müşteri memnuniyeti sağlanmasında zorluklara neden oluyor.
Otomotiv yan sanayi bu sürecin en yapısal işlemesini gerektiren sektör olmakla birlikte, konunun 8 aşama ve 365 adımlı bir süreç olmasının ötesinde, risk önleme yaklaşımı, problem çözme tekniklerinin etkin kullanımı, şirkette iş bölümünün optimizasyonu, şirketin çalışma kültürü gibi başlıkları içermesi etkili iş sonuçları elde etmek için olmazsa olmaz faktörlerdir.
Diğer sektörlerin de otomotiv kadar olmasa dahi, ürün ve proses geliştirme süreçlerine yatırım yapması, aynı zamanda firmaların inovasyon kapasiteleri açısından da önemi göz ardı edilmemelidir.